SAINT-GOBAIN ОБЯВИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В 16-ТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ СТУДЕНТСКИ КОНКУРС „MULTI COMFORT“

 

Saint-Gobain присъди наградите за 16-то издание на международния студентски конкурс „Multi Comfort“. Тази година предизвикателството бе да се превърне постиндустриалната зона на компанията Coignet в Сен-Дени (Франция) в зона за живот, учене и отдих в сърцето на голямо зелено пространство, като се зачитат, както историческото наследство, така и нуждите за устойчивото развитие на модерните квартали. Повече от 200 университета от 38 държави взеха участие в състезанието.

2

 

Първата награда бе присъдена на екипа от Ecole Nationale Supérieure d'Architecture et de Paysage de Bordeaux (ENSAP Bordeaux) в сътрудничество с Institut Supérieur Aquitain du Bâtiment et des Travaux Publics d'Anglet (ISA BTP Anglet). Журито се впечатли от концепцията на проекта „Педагогическа лаборатория“, който има за цел да отвори квартала към заобикалящата го среда и да го превърне в място за учене и експерименти. Ясната организация около училището съхранява обширен парк, истински зелен "бял дроб" в сърцето на града. Проектът прилага иновативни решения за намаляване на въздействието върху околната среда и гарантира отличен комфорт през всички сезони за жителите, като същевременно е напълно реалистичен за изпълнение.

 

3

 

Испанският отбор от Escuela Técnica Superior de Vallès (ETSAV - UP) спечели втората награда. В проекта "Цикъл на живота", тясната връзка на жилищата с природата, преоткрита в много атрактивен парк с водни атракции, свързани с река Сена, бяха ключови за решението на журито.

 

4

 

Екипът от Universidad Nacional Autonoma de México (UNAM) бе отличен с третата награда. Журито хареса проекта „Градска мозайка“ заради акцента му върху социалната интеграция и загрижеността му да разработи нов квартал, който е напълно свързан с останалата част от града. Журито също похвали интересното преустройство на историческите сгради и голямото пространство, оставено на природата. Технически, проектът обръща специално внимание на комфорта и намаляването на въздействието върху околната среда.

 

5

 

Специалната награда на това издание получи южноафриканският отбор от Университета в Кейптаун (UCT). Съвършенството, дързостта и оригиналността на проекта " Mont Verde ", който преоткрива общите жилища около воден парк, за да регенерира местното биологично разнообразие, изчистената архитектура предлагаща усещане за сигурност и празничност, като същевременно гарантира комфорта на обитателите. Това са част от характеристиките, които впечатлиха журито.

Студентската награда, която се присъжда от другите студентски екипи, участващи в състезанието, бе връчена на екипа от Чешкия технически университет в Прага (CTU).

„Динамиката на Сен-Дени е емблематична за промените, които се случват в градовете днес, а проектите, предложени от кандидатите тази година, са напълно в съответствие с духа на конкурса„ Multi Comfort “. Те също така са съобразени с визията на Saint-Gobain: да бъде световният лидер в устойчивото строителство.
“Надявам се, че това събитие да бъде трамплин за студентите и обогатяващо преживяване, както в професионален, така и в личен план. От името на целия екип на Saint-Gobain бих искал да отправя моите искрени поздравления към победителите и всички кандидати!“
, заяви Пиер-Андре де Шалендер, председател и главен изпълнителен директор на Saint-Gobain, докато връчваше наградите заедно с Беноа Базен, главен оперативен директор на групата.

„Град Сен-Дени претърпява значителна трансформация и преобразуването на зоната на пост-индустриалния обект на „Coignet Enterprise“ е предизвикателство за нас, което студентите са приели, като са проектирали удобни, нисковъглеродни сгради, приятна среда за живеене, училище, жилище и парк, като същевременно сa запазили и представили нови функции за Maison Coignet и складовете. Голяма благодарност на всички за богатството и оригиналността на Вашите проекти и Вашите ценни идеи, които ще послужат като източник на вдъхновение ", каза Mathieu Hanotin, кмет на Сен-Дени и управител на Община Плейн.

Създаден през 2004 г., този конкурс, насочен предимно към студенти по архитектура, строителнo инженерство и дизайн, е предназначен да подчертае експертния опит на студентите около проект, основан на реалните нужди на квартал или град, използвайки подхода на Saint-Gobain за устойчиво строителство за създаване на жилищни пространства, които спомагат за опазване на планетата и благосъстоянието на жителите и.

 

ВИДЕО

Провеждането на последния конкурс в изцяло цифров формат спомогна за допълнително намаляване на емисиите на CO2. Тези избегнати емисии бяха превърнати в дарение от 15 000 евро, което да бъде предоставено на асоциацията „ Квартално управление “ в Сен Дени.

ОТНОСНО SAINT-GOBAIN

Saint-Gobain проектира, произвежда и дистрибутира материали и решения за строителството, автомобилната индустрия, здравеопазването и много други индустриални приложения. Разработени при непрекъснат иновационен процес, те са навсякъде около нас -  на местата, в които живеем, работим и почиваме, като ни осигуряват комфорт и сигурност, отговаряйки на предизвикателстата за устойчиво строителство и ефективно управление на ресурсите, целящи промяна в изменението на климата. Всичко това е резултат от целта на Saint-Gobain “MAKING THE WORLD A BETTER HOME “, която отговаря на общата амбиция на всички служители в Групата да направят света по-красиво и устойчиво място за живеене.
В световен мащаб, компанията е лидер в устойчивото строителство с € 42,6 милиарда продажби през 2019 г. Повече от 170 000 служители, разположени в 70 страни и ангажираност да постигне въглероден неутралитет до 2050 г.

За повече новини, относно конкурса ни последвайте в LinkedIn и харесайте страниците във Facebook:
https://www.facebook.com/ArchitectureStudentContest 
https://www.facebook.com/Isover.Architectural.Contest.Bulgaria