СТАРТИРА 17-ТИЯТ АРХИТЕКТУРЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС

СТАРТИРА 17-ТИЯТ АРХИТЕКТУРЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС

 

Архитектурният студентски конкурс 2022 (по-известен досега като Международен студентски конкурс Multi Comfort) е надпревара в два етапа: национално и международно ниво.

Организиран е за първи път от Saint-Gobain Isover в Сърбия през 2004 г., а на следващата 2005 година се превръща в международно събитие, като първото издание на международния финал се провежда в България. В последното издание на конкурса за създаване на жилищна зона в Париж участваха над 2800 студента от 38 държави.По време на 17-тото международно издание на Архитектурния студентския конкурс 2022, заданието, разработено съвместно с община Варшава е да се създаде визия за обновяване на зоната до ж.п. гара Варшава Изток.

Участниците в конкурса е необходимо да създадат визия за развитието на територията, взимайки предвид едновременно характеристиките на терена, планът на Варшава за постигане на климатичните цели до 2050 г., както и очакванията на младите хора да се установят и развиват в столицата. Проектът включва възстановяване на съществуваща фабрика, която ще бъде използвана за интеграция на местната общност, както и за строителство на нови жилищни сгради, някои от които ще се използват под наем като частни студентски апартаменти. Проектът е необходимо да бъде иновативен и „устойчив“, в съответствие с техническите изисквания предоставени от Saint-Gobain.

Конкурсно задание

Предложеното решение е необходимо да:бъде в съответствие с визията за „климатично – неутрална“ Варшава през 2050 г. и със стратегията на Община Варшава за 2030 г. (#Warsaw2030);
се впише хармонично в заобикалящата среда;
бъде достъпно от икономическа гледна точка;
предложи решение, което да превърне терена в атрактивна зона за младите хора и местната общност.

На официалната страница на конкурса - https://architecture-student-contest.saint-gobain.com/  и на https://www.isover.bg/mezhdunaroden-studentski-konkurs-multi-comfort-20202021  можете да намерите помощни документи и актуална информация за текущата задача на конкурса.