Ние изпълняваме нашите ангажименти за устойчивост

co2

 

CO2

През 2022 г. групата Saint-Gobain успя да изпълни задълженията си. На годишна база, в рамките на ОБХВАТ 1 (напр. природен газ, кокс...) и ОБХВАТ 2 (непреки емисии от консумирана електроенергия), имаше общо намаление на емисиите на CO 2 с повече от 19%, като същевременно се увеличи обемът на производството с повече от 10%.

Рециклиране и суровини

 

Рециклиране и суровини

В момента в Чешката република вече заместваме повече от 20% от необходимостта от вложени суровини с рециклирани материали. Това е основно използването на материали като енергогипс, събиране на използван полистирен или фибростъкло, независимо дали е източник от изрезки в производството или събиране от клиенти. Има намаление с повече от 10% на производството на отпадъци. Подразделенията Sekurit, Rigips и Isover са лидери в тази област, където депонирането на влакнести отпадъци е намалено с 57%.

 

reciklirane

Voda

 

Вода

Намалихме потреблението на вода с още 7% на годишна база, изпълнявайки ангажимента си да намалим потреблението с 50% между 2017 г. и 2025 г. В случай на отпадъчни води, това е намаление на обема от 15%.

От 2017 г. проекти, свързани с управлението на водите, са сред най-приоритетните, в които инвестираме значителни средства. В Изовер започнахме да използваме дъждовна вода, в Секурит имаме нови миячки за произведени автостъкла, където рециклираме използваната вода, като тук правилото е да не влиза вода в канализацията. В Adfors ние също рециклираме, но тук това е вода за охлаждане на нашите производствени съоръжения, описва някои от въведените мерки Томаш Росак.

voda

 

epd

 

Ние даваме пример в декларирането на въздействието на продуктите върху околната среда

Така нареченият EPD (Environmental Product Declaration) се използва за деклариране на въздействието на продукта върху околната среда по време на неговия жизнен цикъл, от създаването до изхвърлянето му. По този начин той играе важна роля, особено в строителното производство, което има общ дял от до 40% от глобалните емисии на CO2 .

Гордея се с това колко прозрачни сме с нашите клиенти и вече знам днес, че лесно ще постигнем целта да имаме EPD за всички наши продукти до 2030 г., казваТомаш Росак.

bulb

 

Първото нисковъглеродно стъкло в света

В Saint-Gobain Glass през май миналата година произведохме първото стъкло, създадено по напълно въглеродно неутрална технология. Стъклото е изцяло изработено от рециклиран материал. Достъпът до рециклирано стъкло обаче в момента е много труден. В резултат нисковъглеродното стъкло, предназначено за масовия пазар, все още е само 70% рециклирано.

glass

Ние изпълняваме нашите ангажименти за устойчивост