Downtown One, Албания

Downtown One, Албания

Saint-Gobain Group спечели проекта Downtown One в Тирана, Албания. Тази жилищна и същевременно офис сграда ще включва множество решения и продукти на отделни марки на Saint-Gobain.

Най-високият небостъргач в Тирана ще бъде изцяло завършен през 2024 г., дизайнът на проекта, наречен Downtown One, е поверен на архитектурната фирма MVRDV. Грандиозната сграда вече е на път да получи LEED Platinum сертификат, благодарение на решенията на Saint-Gobain, които са използвани за създаването на фасади, подове, вътрешни прегради и тавани, съчетавайки ноу-хауто на Rigips, ISOVER, Weber, ADFORS и Saint-Gobain Glass.

37-етажната фасада, създадена с помощта на конзолни елементи, е "пикселизирана" карта на Албания, като всяка част представлява град или село, предлагайки великолепна панорамна гледка към града и планините. Предните прозорци на това архитектурно постижение изискват 11 700 m2 двоен стъклопакет CLIMAPLUS COOL-LITE® SKN 176 с висока слънчева защита. За създаването на олекотената фасада са използвани гипскартонени плоскости GLASROC®-X в комбинация с мазилка GLASROC®-X SKIM, която е специално произведена на място, за да се създаде цялостно решение, включващо плоскости, винтове, стъклена вата и гипс. Това решение е приложено върху 15 000 m2 фасади и ще осигури отлична устойчивост на влага, огън и UV лъчи, като същевременно ще остане леко.
Повече от просто небостъргач, Downtown One скоро ще се превърне в символ на Тирана.

Използвани материали:

  • ISOVER: GLASROC®-X
  • Weber
  • ADFORS
  • Стъкло Saint-Gobain: CLIMAPLUS COOL-LITE® SKN 176
  • Gyproc: GLASROC®-X SKIM
Downtown One, Албания
Downtown One, Албания
Downtown One, Албания
Downtown One, Албания