Стадион „Ал Джануб“, Ал Уакра, Катар

Стадион „Ал Джануб“, Ал Уакра, Катар

Saint-Gobain има значителен принос за изграждането на стадион Ал Джануб в Катар, който беше домакин на Световното първенство по футбол през ноември 2022 г.

Стадионът има невероятния капацитет от 40 777 седящи места, а цялостното  строителство отнема почти три години. Той се намира близо до катарската столица Доха и е открит през 2019 година. Заха Хадид, известният британски архитект от иракски произход, е автор на елегантния външен вид, който е моделиран по модела на дау, традиционна катарска рибарска лодка.

Saint-Gobain предоставя повече от 100 000 m² стъклена вата Kimmco-Isover за изолиране на водопроводи и климатични системи. Поради риска от прекомерна топлина, стадионът е оборудван с обширна вентилационна система, за да се гарантира, че температурата на терена не надвишава 22 °C, както и покрив, който може да се прибира за 30 минути.

Други използвани материали са 3 000 тона строителни разтвори Weber за облицовки и подови настилки, 2 000 m² гипскартон Rigips FireStop и 300 m² огнеупорни стъкла Vetrotech. PAM доставя и 8,2 km тръби за тръбната инфраструктура, разположена до спортния комплекс за питейно водоснабдяване и отвеждане на отпадъчни води. 
Стадион Ал Джануб беше домакин на 6 мача от груповата фаза надпреварата и на един осминафинал.

Използвани материали:
Kimmco-Isover: стъклена вата
Weber: хоросан
Rigips: Гипскартон Rigips FireStop
PAM: тръбопровод

Стадион „Ал Джануб“, Ал Уакра, Катар
Стадион „Ал Джануб“, Ал Уакра, Катар